rbs Arşiv

RBS Blob Verisini Dosya Sisteminden Silememe Problemi

SharePoint ortamınızda uygulamalarınızın içerik bilgisini saklamak için SQL Server Remote Blob Storage (RBS) özelliğini kullanıyorsanız yaşamış olacağınız bir problem dosyaların SharePoint ortamından silinmesine rağmen dosya sisteminde yani diskinizde herhangi bir kullanım azalması olmamasıdır. Biraz daha açacak ve genel olarak SharePoint’in çöp kutusu mekanizmasına da bakacak olursak;

Bildiğiniz üzere SharePoint altyapınızda iki kademeli bir çöp kutusu mekanizması yer almaktadır. Bir kütüphaneden sildiğiniz bir dosya öncelikle ilgili sitenin çöp kutusuna taşınır. Varsayılan olarak burada kalma süresi 30 gündür ki bu değer Central Administration aracılığı ile değiştirilebilir. 30 günlük sürenin geçmesinin ardından eğer dosyayı restore etmediyseniz bu defa site koleksiyonunun çöp kutusuna taşınır. Ve yine varsayılan bir ayar olarak 30 gün de burada kalır. Ve ardından artık dosya tamamen silinir. Çöp kutusunda kaldığı süre içerisinde elbette bir soft delete işleminden bahsediyoruz. Dosya sadece silinmiş olarak işaretlenmekte ve restore komutunuz ile aynı şekilde geri alınabilmektedir. Buraya kadar varsayılan bir SharePoint sisteminin davranış şeklini inceledik. Eğer RBS kullanıyorsanız işte tam bu aşamada dosyanın halen blob storeda saklanmakta olduğunu, diskten silinmediğini gözlemleyebilirsiniz. Tabi bunu genelde tek bir dosya silme işleminde hissetmeyiz. Genellikle problemin farkına vardığımız an diskimizin sürekli dolması ve yüklü dosya silme işlemlerimizin ardından bile diskte bir azalma olmadığı zamanlardır.