sharepoint 2010 Arşiv

RBS Blob Verisini Dosya Sisteminden Silememe Problemi

SharePoint ortamınızda uygulamalarınızın içerik bilgisini saklamak için SQL Server Remote Blob Storage (RBS) özelliğini kullanıyorsanız yaşamış olacağınız bir problem dosyaların SharePoint ortamından silinmesine rağmen dosya sisteminde yani diskinizde herhangi bir kullanım azalması olmamasıdır. Biraz daha açacak ve genel olarak SharePoint’in çöp kutusu mekanizmasına da bakacak olursak;

Bildiğiniz üzere SharePoint altyapınızda iki kademeli bir çöp kutusu mekanizması yer almaktadır. Bir kütüphaneden sildiğiniz bir dosya öncelikle ilgili sitenin çöp kutusuna taşınır. Varsayılan olarak burada kalma süresi 30 gündür ki bu değer Central Administration aracılığı ile değiştirilebilir. 30 günlük sürenin geçmesinin ardından eğer dosyayı restore etmediyseniz bu defa site koleksiyonunun çöp kutusuna taşınır. Ve yine varsayılan bir ayar olarak 30 gün de burada kalır. Ve ardından artık dosya tamamen silinir. Çöp kutusunda kaldığı süre içerisinde elbette bir soft delete işleminden bahsediyoruz. Dosya sadece silinmiş olarak işaretlenmekte ve restore komutunuz ile aynı şekilde geri alınabilmektedir. Buraya kadar varsayılan bir SharePoint sisteminin davranış şeklini inceledik. Eğer RBS kullanıyorsanız işte tam bu aşamada dosyanın halen blob storeda saklanmakta olduğunu, diskten silinmediğini gözlemleyebilirsiniz. Tabi bunu genelde tek bir dosya silme işleminde hissetmeyiz. Genellikle problemin farkına vardığımız an diskimizin sürekli dolması ve yüklü dosya silme işlemlerimizin ardından bile diskte bir azalma olmadığı zamanlardır.

2010-to-2013-to-2016 SharePoint Migration

Uzun zamandır biliyoruz ki SharePoint ürününde en fazla bir üst versiyona içerik veritabanı yükseltme yöntemiyle yükseltme çalışması gerçekleştirebiliyoruz. Yani SharePoint 2010’dan SharePoint 2016’ya doğrudan yükseltme işlemini yapmak istiyorsak içerik veritabanı yükseltme yöntemini dolaylı yoldan kullanabiliyoruz. Bunun için önce 2010’daki içerik veritabanınızı SharePoint 2013’e, ardından da SharePoint 2013’e yükselttiğiniz veritabanını 2016’ya yükselterek işlemi sağlayabilirsiniz. Burada doğrudan yükseltmenin sağlanabilmesi için ise pek çok ücretli ürün bulunuyor. (ShareGate, Metalogix, vb)

Bu yazıda temel almak istediğim şey yükseltmenin nasıl yapılacağı değil. Bazen yükseltme yaptığınızı varsaydığınızda bile ilerleyen dönemde yarım kalmış operasyonlar sebebiyle sorun yaşayabiliyorsunuz. Örnek bir senaryo üzerinde çalışalım;

Senaryo: SharePoint 2010 olan uygulamamızı içerik veritabanı yükseltme yöntemini kullanarak SharePoint 2013’e yükselttik. Aradan birkaç yıl geçti ve şimdi de SharePoint 2016’ya yükseltme yapmayı deniyoruz.

Bu senaryo için karşılaşabileceğiniz bir senaryo olarak Mount-SPContentDatabase komutu sonrası aşağıdaki hata mesajını görüyor olabilirsiniz.